Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 856 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 43 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 250.3 mg
- Draslík 325.2 mg
- Vláknina 7575.4 mg
- Vitamín A 7575.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Dortovou formu o průměru 25 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
-
3
Švestky opláchneme, rozpůlíme a zbavíme pecek, necháme okapat.
-
4
Žmolenkou směs připravíme smícháním 115 gramů hladké mouky, skořice, krupicového cukru (nejlepší je tmavý) a 85 gramy pokrájeného másla. Hotovou žmolenku odložíme.
-
5
V míse mixerem našleháme moučkový cukr se 140 gramy změklého másla do pěny. Poté postupně přidáme vejce a esenci. Zvlášť si smícháme 140 gramů prosáté mouky s kypřícím práškem a postupně sypkou směs vmícháme do máslové směsi.
-
6
Hotové těsto vlijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkovou směsí tak, aby byly švestky zakryté.
-
7
Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě necháme koláč vychladnout, poté jej vyndáme z formy a přeneseme na servírovací talíř. Žmolenka musí být na vrchu.