Polévka z jehněčích jater
Suroviny
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Telecí plíce
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Játra jehněčí
- 1 dl Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 21 g
- Sodík 602 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 868.4 mg
- Draslík 1374.8 mg
- Vláknina 24319.7 mg
- Vitamín A 24319.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 93 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí játra a plíce omyjeme, položíme do hrnku, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Když polévka začne vařit, přidáme do ní koření a všechnu kořenovou zeleninu s opečenou cibulí (předem jsme ji upekli ve slupce na plotně až dohněda). Když jsou játra a plíce měkké, opatrně je vytáhneme z vývaru a vývar scedíme do druhého hrnce.
-
2
Uvaříme si vajíčka natvrdo a umeleme je s játry a plícemi na masovém strojku a dáme směs do misky. V hrnci na polévku si připravíme světle hnědou jíšku z oleje a mouky, k jíšce přidáme játrovou pomletou směs a scezený vývar. Dobře promícháme - vznikne hustá čorba - dále vaříme.
-
3
Ve smetaně rozšleháme žloutky s citronovou štávou a vlijeme ji za stálého míchání opatrně do čorby a krátce povaříme.
-
4
Polévku servírujeme s osmaženou houskou pokrájenou na malé kostičky.
-
7