Slonovinová omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 38 g
- Sodík 909 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 502.1 mg
- Draslík 918.1 mg
- Vláknina 2503.4 mg
- Vitamín A 2503.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a přivedeme k varu. Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na velmi mírném ohni asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila. Podléváme jen v případě nutnosti.
-
2
Po 1 hodině přimícháme drůbeží vývar, ve kterém jsme rozmíchali masovou želatinu nebo rosol. Necháme ještě jednou projít varem a odstavíme.
-
3
Do odstavené omáčky vmícháme metlou 2 lžíce másla.