Slávky v těstíčku
Suroviny
- 900 g Mušle slávky
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 225 ml Pivo světlé 12% 4,5% obj.
- 225 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
- 0.16 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 934 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 66 g
- Sodík 786 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 216.9 mg
- Draslík 796.9 mg
- Vláknina 5469.3 mg
- Vitamín A 5469.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vejce, polovinu množství piva a šleháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak opatrně vmícháme zbytek piva. Vzniklé těstíčko na půl hodiny odložíme.
-
2
Opláchneme a kartáčkem očistíme slávky a odstraníme z nich byssová vlákna. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Očištěné slávky vaříme na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Po 4 minutách hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu, slávky necháme vychladnout a hned, jak je to možné, vyloupeme je ze skořápek.
-
3
Pak smícháme žloutek, hořčici, ocet, bylinky, česnek, sůl, pepř a vše rozmixujeme do pěny. Stále mixujeme a postupně přidáme nejprve po kapkách, a až hmota začne houstnout, můžeme přilévat olivový olej. Vznikne nám majonéza. Pokud je moc hustá, naředíme ji horkou vodou. Pak dáme do misky a odložíme.
-
4
Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 190 °C, postupně namáčíme slávky v těstíčku a 1-2 minuty smažíme dozlatova. Osmažené zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek.
-
5
Podáváme horké s bylinkovou majonézou, obložené přepůlenými kolečky citronu a ozdobené snítkami petrželky.