Slávky v těstíčku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Mušle slávky
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 225 ml Pivo světlé 12% 4,5% obj.
  • 225 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
  • 0.16 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 934 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 786 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 216.9 mg
  • Draslík 796.9 mg
  • Vláknina 5469.3 mg
  • Vitamín A 5469.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vejce, polovinu množství piva a šleháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak opatrně vmícháme zbytek piva. Vzniklé těstíčko na půl hodiny odložíme.

  • 2

    Opláchneme a kartáčkem očistíme slávky a odstraníme z nich byssová vlákna. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Očištěné slávky vaříme na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Po 4 minutách hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu, slávky necháme vychladnout a hned, jak je to možné, vyloupeme je ze skořápek.

  • 3

    Pak smícháme žloutek, hořčici, ocet, bylinky, česnek, sůl, pepř a vše rozmixujeme do pěny. Stále mixujeme a postupně přidáme nejprve po kapkách, a až hmota začne houstnout, můžeme přilévat olivový olej. Vznikne nám majonéza. Pokud je moc hustá, naředíme ji horkou vodou. Pak dáme do misky a odložíme.

  • 4

    Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 190 °C, postupně namáčíme slávky v těstíčku a 1-2 minuty smažíme dozlatova. Osmažené zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek.

  • 5

    Podáváme horké s bylinkovou majonézou, obložené přepůlenými kolečky citronu a ozdobené snítkami petrželky.

Komentáře k receptu