Sněžné kopce se zmrzlinovým středem
Suroviny
- 200 g Džem višňový
- 100 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 225 g Cukr krupice
- 85 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 ml Zmrzlina vanilková
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1086 kcal
- Sacharidy 142 g
- Tuky 52 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 207.7 mg
- Draslík 665.4 mg
- Vláknina 9254.8 mg
- Vitamín A 9254.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 7.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čtyři kusy formiček ve tvaru báboviček nebo misek vymažeme olejem a vyložíme potravinářskou folií, rozdělíme do nich zmrzlinu a uprostřed uděláme důlek. Směsí z džemu a dvou lžiček griotky naplníme důlky. Zakryjeme a dáme na noc do mrazáku.
-
2
Dáme stranou dvě lžíce oloupaných mandlí a zbytek umeleme. Smícháme s moukou, kypřícím práškem, máslem, vejci, a 100 g cukru. Vyšleháme hladké těsto které nalijeme do čtvercové formy o hraně 20 cm, vymazané máslem. Pečeme dozlatova. Necháme vychladnout a zabalené můžeme nechat den odpočívat. Z těsta vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary asi o 1-2 cm větší než formičky se zmrzlinou.
-
3
Pokropíme je zbytkem griotky a rozložíme na plech s pečícím papírem. Ušlehaný sníh spojíme se zbytkem cukru v pevnou pěnu.
-
4
Těsně před podáváním dezertu předehřejeme troubu na 220°C. Vyklopíme zmrzlinu na piškoty a odstraníme fólii.
-
5
Zmrzlinové kopce pokryjeme celé sněhem, posypeme plátky mandlí a dáme zapéct do rozpálené trouby na 3 minuty, špičky sněhu musí zhnědnout. Okamžitě servírujeme.