Zapečené lasagne s brokolicí
Suroviny
- 250 g Lasagne
- 450 g Brokolice
- 80 g Strouhanka
- 230 g Mascarpone
- 600 g Rajčata
- 150 ml Mléko polotučné
- 4 ks Šalotka
- 1 ks Česnek
- 3 ks Paprika červená
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 7 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Mandle plátky
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 941 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 47 g
- Sodík 638 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 16 mg
- Draslík 1434.8 mg
- Vláknina 12794.2 mg
- Vitamín A 12794.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 200.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu dáme předehřát na 190 stupňů Celsia. Mezitím si v hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny, ale jen 4 minuty, nesmí být úplně dovařené. Zapékací mísu vytřeme olejem. Ve větší pánvi na oleji opečeme nadrobno nakrájené šalotky a česnek doměkka. Vložíme nahrubo nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené papriky, protlak, osolíme a opepříme a na mírném ohni necháme vařit 20 minut. Přimícháme nadrobno nakrájenou bazalku a odstavíme. Mezitím dáme uvařit do mírně osolené vody růžičky brokolice. Když jsou uvařené, tak je rozmixujeme. Smícháme strouhanku, mléko, olej, mascarpone, nastrouhaný muškátový oříšek, rozmixovanou brokolici, 4 lžíce nastrouhaného parmezánu, osolíme a opepříme. Lasagne vrstvíme do zapékací mísy s brokolicovou směsí a rajčatovou omáčkou. Pokapeme olejem, posypeme zbylým sýrem a mandlovými lupínky a dáme na 25 minut péct. Poté hned podáváme.