Bagety v semínkách
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná celozrnná
- 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 26 g Droždí
- 100 g Mouka žitná chlebová tmavá předměřická
- 410 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mák - semena
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 3 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 3 polévková lžíce Lněné semínko
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 12 g
- Sodík 630 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 330.3 mg
- Vláknina 19799 mg
- Vitamín A 19799 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kynuté těsto vypracujeme pro nás běžným způsobem. Buď v domácí pekárně na program Těsto, kde suroviny vložíme v pořadí dle přiloženého návodu. Nebo vypracujeme klasicky, z trochy už odměřené vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky vytvoříme kvásek, přikryjeme utěrkou a po vykynutí hněteme se vším ostatním. Vodu použijeme vlažnou, droždí čerstvé v kostce, sůl a všechny mouky smícháme předem dohromady. Hotové těsto trošku poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
-
2
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, každý díl zpracujeme do bochánku a pak vyvalíme bagetu o délce cca 35 cm. Připravené bagety potřeme postupně po jedné ze všech stran vlažnou vodou a "oválíme" je ve směsi semínek. Přendáme je ještě i na vál a ještě jednou silněji vyvalíme a pomačkáme, abychom co jak nejvíce semínek zatlačili do těsta.
-
3
Připravené bagety uložíme na speciální plech určený k jejich pečení, zoubkovaným nožem mírně potřeným olejem je několikrát šikmým řezem nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
-
4
Vykynuté bagety přestříkneme rozprašovačem vlažnou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 25 minut.