Čokoládové briošky bezlepkové
Suroviny
- 200 g Čokoláda hořká
- 55 g Máslo čerstvé
- 225 g Mouka bezlepková
- 150 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Xantanová guma
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.08 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 21 g
- Sodík 127 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 97.9 mg
- Draslík 229.9 mg
- Vláknina 6666.3 mg
- Vitamín A 6666.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučení válu), sůl, přidáme cukr a xanthanovou gumu. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a nadrobno pokrájené změklé máslo. Prošleháme robotem
-
2
Zahřejeme mléko a jakmile je teplé, rozšleháme v něm vejce. Přidáme do mísy k moučné směsi a robotem vyšleháme hladké těsto.
-
3
Vyklopíme těsto z mísy, na pomoučeném vále z něj vyválíme čtverec. Horní třetinu přehneme dolů, spodní třetinu nahoru, otočíme těsto o čtvrtinu, znovu vyválíme ve čtverec a postup opakujeme. Poté vyválíme obdélník, u kterého bude jedna strana trojnásobkem druhé. Plát těsta by měl být silný asi 5 milimetrů. Okraje těsta zarovnáme, rozkrojíme na šest stejných čtverců.
-
4
Pečicí papír pomažeme olejem.
-
5
V misce rozšleháme vejce s cukrem a směsí potřeme všechny čtverce. Na každý z nich položíme 3 čtverečky čokolády tak, aby kousek vykukoval ven a složíme přes ně těsto. Položíme briošky na pomazaný pečicí papír a necháme 45 minut kynout.
-
6
Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.