Bretaňský salát
Suroviny
- 100 g Cibule
- 200 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 700 g Zelí hlávkové bílé
- 80 g Celer řapíkatý
- 60 g Rozinky bílé
- 90 ml Majonéza
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Provensálské koření
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Ocet jablečný
- 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 169 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 61 g
- Sodík 452 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 203.1 mg
- Vláknina 7015.5 mg
- Vitamín A 7015.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vinnaigretta - francouzská zálivka [37226]:
-
2
Připravíme kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnaiegretta":
-
3
Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
-
4
Nakrájíme zelí na jemné nudličky nebo nastrouháme.
-
5
Zelí dáme do velké mísy, přidáme zálivku vinnaigrette, nakrájenou cibuli, dijonskou hořčici, podle chuti sůl a pepř a vše promícháme. Mísu zakryjeme a necháme chladit asi 8 hodin.
-
6
Vložíme nakrájený celer, mrkev a rozinky a znovu promícháme. Vmícháme majonézu. Zakryjeme a necháme v chladu 1 hodinu. Ochutnáme a podáváme.