Barevný fazolový salát
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Fazole černé
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 50 g Cibulka jarní
- 50 g Tymián čerstvý
- 100 g Fazole červené
- 100 g Fazole bílé
- 100 g Fazole hnědé
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 10 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 5 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 18 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 936.6 mg
- Vláknina 22529.8 mg
- Vitamín A 22529.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny druhy fazolí, bílé, černé, červené a hnědé sušené fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den k nim do vody přidáme tymián a necháme 90 minut povařit, aby zcela změkly. Pak je necháme na sítu okapat.
-
2
Zelené fazolky opláchneme a odkrojíme z nich oba konce. Vložíme je do osolené vody a vaříme 10 minut, potom vodu scedíme a fazolky zchladíme studenou vodou a nakonec necháme okapat na sítu.
-
3
Všechny 3 papriky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme bílé žebroví a semínka a pokrájíme na tenké nudličky.
-
4
Do misky vložíme uvařené červené, bílé, hnědé a černé fazole, přidáme zelené fazolky a nudličky z paprik. Všechno promícháme.
-
5
V misce si smícháme hořčici, sůl a ocet s pepřem. Promícháváme, dokud se sůl nerozpustí, pak postupně přidáváme olej. Vyrobenou zálivkou přelijeme salát a lehce promícháme. Vložíme do chladničky, kde necháme alespoň 3 hodiny odležet, nejlépe ovšem přes noc.
-
6
Před podáváním pokrájíme oloupanou cibuli na kolečka včetně svěží části natě a vmícháme do salátu, ozdobíme nasekanou petrželkou.