Nákyp se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Cukr krupice
  • 60 g Švestky sušené
  • 150 g Panettone
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 3 polévková lžíce Džem meruňkový
  • 4 polévková lžíce Whisky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 638 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 360.3 mg
  • Draslík 187.9 mg
  • Vláknina 2130 mg
  • Vitamín A 2130 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 555.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Moučník panettone nakrájíme na plátky, sušené švestky bez pecek podélně na půlky.

  • 2

    Zapékací mísu mírně vytřeme změklým máslem, zbytek másla použijeme na potření plátků panettone. Potřené plátky rozložíme v misce a posypeme polovinou švestek. Vejce a žloutky ušleháme s cukrem, vešleháme smetanu s mlékem a nakonec whisky. Ušlehanou směsí přelijeme plátky panettone, rukama dobře prohněteme a hotové těsto pak necháme 20 minut rozležet.

  • 3

    Odpočinuté těsto rozprostřeme do vymazané zapékací mísy, povrch poklademe zbylými švestkami, posypeme hnědým třtinovým cukrem a mísu postavíme do pekáče s horkou vodou.

  • 4

    Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40–50 minut, po vyjmutí z trouby povrch potřeme rozehřátým meruňkovým džemem. Před podáváním moučník necháme 15 minut pomalu vychládat.

Komentáře k receptu