Nákyp se švestkami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr krupice
- 60 g Švestky sušené
- 150 g Panettone
- 300 ml Mléko plnotučné
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Džem meruňkový
- 4 polévková lžíce Whisky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 638 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 34 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 360.3 mg
- Draslík 187.9 mg
- Vláknina 2130 mg
- Vitamín A 2130 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 555.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Moučník panettone nakrájíme na plátky, sušené švestky bez pecek podélně na půlky.
-
2
Zapékací mísu mírně vytřeme změklým máslem, zbytek másla použijeme na potření plátků panettone. Potřené plátky rozložíme v misce a posypeme polovinou švestek. Vejce a žloutky ušleháme s cukrem, vešleháme smetanu s mlékem a nakonec whisky. Ušlehanou směsí přelijeme plátky panettone, rukama dobře prohněteme a hotové těsto pak necháme 20 minut rozležet.
-
3
Odpočinuté těsto rozprostřeme do vymazané zapékací mísy, povrch poklademe zbylými švestkami, posypeme hnědým třtinovým cukrem a mísu postavíme do pekáče s horkou vodou.
-
4
Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40–50 minut, po vyjmutí z trouby povrch potřeme rozehřátým meruňkovým džemem. Před podáváním moučník necháme 15 minut pomalu vychládat.