Vařený rýžový nákyp s karamelizovanými jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Rýže loupaná
  • 250 g Cukr krupice
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Calvados
  • 3 ks Jablka
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 440.2 mg
  • Draslík 159.8 mg
  • Vláknina 5200 mg
  • Vitamín A 5200 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vyšším kastrolu s nepřilnavým povrchem svaříme mléko se šlehačkou a vanilkovým luskem, a pak na 10 minut odstavíme. Potom vrátíme na oheň, přidáme rýži a pomalu ji za občasného promíchání vaříme asi 20 minut, až se téměř všechna tekutina vsákne a rýže je měkká. Vanilkový lusk vyjmeme.

  • 2

    V misce utřeme žloutky se 150 g krupicového cukru, žloutkovou pěnu pak opatrně vmícháme do rýže a zahříváme asi 5 minut. Když rýže zhoustne, odstavíme ji, necháme mírně zchladnout a vmícháme calvados.

  • 3

    Jablka oloupeme a vykrajovátkem na meloun z nich vytváříme kuličky.

  • 4

    Zbytek krupicového cukru se lžící vody zahříváme v silnostěnné pánvi. Když cukr zkaramelizuje, přimícháme máslo a necháme ho s karamelem rozpustit. Potom přisypeme kuličky z jablek, zahříváme spolu 5-6 minut a promícháme tak, aby byly kuličky karamelem dobře obaleny.

  • 5

    Rýži rozdělíme na talíře a servírujeme ji posypanou karamelizovanými jablky a přelitou zbylým karamelem.

Komentáře k receptu