Vařený rýžový nákyp s karamelizovanými jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 33 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 440.2 mg
- Draslík 159.8 mg
- Vláknina 5200 mg
- Vitamín A 5200 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vyšším kastrolu s nepřilnavým povrchem svaříme mléko se šlehačkou a vanilkovým luskem, a pak na 10 minut odstavíme. Potom vrátíme na oheň, přidáme rýži a pomalu ji za občasného promíchání vaříme asi 20 minut, až se téměř všechna tekutina vsákne a rýže je měkká. Vanilkový lusk vyjmeme.
-
2
V misce utřeme žloutky se 150 g krupicového cukru, žloutkovou pěnu pak opatrně vmícháme do rýže a zahříváme asi 5 minut. Když rýže zhoustne, odstavíme ji, necháme mírně zchladnout a vmícháme calvados.
-
3
Jablka oloupeme a vykrajovátkem na meloun z nich vytváříme kuličky.
-
4
Zbytek krupicového cukru se lžící vody zahříváme v silnostěnné pánvi. Když cukr zkaramelizuje, přimícháme máslo a necháme ho s karamelem rozpustit. Potom přisypeme kuličky z jablek, zahříváme spolu 5-6 minut a promícháme tak, aby byly kuličky karamelem dobře obaleny.
-
5
Rýži rozdělíme na talíře a servírujeme ji posypanou karamelizovanými jablky a přelitou zbylým karamelem.