Studená čokoládová pěna se zmrzlinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 280 g Cukr krupice
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 140 ml Voda pitná
  • 250 ml Zmrzlina vanilková
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 682 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 69 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 381.8 mg
  • Draslík 132.8 mg
  • Vláknina 583.3 mg
  • Vitamín A 583.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku se silným dnem smícháme 100 ml vody se 150 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120 °C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem žloutky do pěny. Žloutkovou pěnu pak za stálého šlehání vléváme do horkého cukrového sirupu a šleháme tak dlouho, až směs vychladne a je velmi hustá.

  • 2

    Z bílků ušleháme polotuhý sníh a zbývající cukr svaříme se 3 lžícemi vody. Cukrový sirup pak pomalu všleháváme do bílkového sněhu, až vytvoříme studenou, hustou a lesklou pěnu.

  • 3

    Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Mírně vychladlou tekutou čokoládu zapracujeme do bílkové pěny a vše pak pozvolna smícháme se žloutkovou směsí.

  • 4

    Nakonec ušleháme šlehačku, opatrně ji vmícháme do čokoládové směsi a vzniklou čokoládovou pěnu rozdělíme do pohárů.

  • 5

    Poháry s pěnou servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.

Komentáře k receptu