Bažant pečený s hřiby

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 85 g Hříbky čerstvé
  • 250 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Bažant obecný
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1472 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 81 g
  • Sodík 821 mg
  • Bílkoviny 133 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 444.3 mg
  • Draslík 1572.3 mg
  • Vláknina 594.3 mg
  • Vitamín A 594.3 mg
  • Vitamín B6 3.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velkého oškubaného bažanta dobře očistíme, osolíme a opepříme. Očistíme a na stejnoměrné kousky pokrájíme čerstvé hřiby, nadrobno nasekáme oloupané stroužky česneku a plochou petrželku.

  • 2

    V pekáči rozehřejeme 85 g másla a na něm opečeme bažanta dozlatova ze všech stran. Přelijeme vínem a kuřecím vývarem, přidáme česnek a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Při této teplotě bažanta pečeme 20 minut na každé straně, potom vyjmeme, uložíme v teple a šťávu odpaříme na polovinu.

  • 3

    Na zbytku másla dozlatova opečeme hřiby (asi 10 minut), zasypeme moukou a ještě asi 3 minuty opékáme. Potom přilijeme šťávu z bažanta a spolu vaříme na mírném ohni 15 minut, vmícháme sekanou petrželku a omáčku odstavíme z ohně.

  • 4

    Bažanta rozporcujeme, na talířích přelijeme houbovou omáčkou a servírujeme, nejlépe s jemnou bramborovou kaší.

Komentáře k receptu