Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 55 g Sádlo škvařené
  • 5 g Tymián čerstvý
  • 500 g Karotka
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Kuřecí skelety
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 942 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 141 g
  • Sodík 652 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 161.5 mg
  • Draslík 1349.1 mg
  • Vláknina 20676 mg
  • Vitamín A 20676 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.4 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí krk nakrájíme na kusy, umeleme pepř, rozdrtíme stroužek česneku, očistíme, oloupeme a příčně přepůlíme karotku a nasekáme plochou petrželku.

  • 2

    Kusy jehněčího osolíme, opepříme, poprášíme lžící hladké mouky a ve velkém hrnci na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, 2-3 minuty ještě opékáme, potom přidáme česnek, snítku tymiánu a bobkový list a zalijeme hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye. Zakryté poklicí maso zvolna dusíme 1,5-2 hodiny doměkka. Zároveň v rendlíku doměkka uvaříme v osolené vodě karotku.

  • 3

    120 g hladké mouky, lůj, sekanou petrželku, sůl a pepř smícháme, přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo měkké těsto, z kterého vytvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut, až nabudou na objemu a změknou.

  • 4

    Hotové maso rozdělíme na talíře, obložíme vařenou karotkou a servírujeme přelité přecezenou šťávou.

  • 6

    Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

  • 7

    Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

  • 8

    Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

  • 9

    Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

  • 10

    Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Komentáře k receptu