Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 55 g Sádlo škvařené
- 5 g Tymián čerstvý
- 500 g Karotka
- 750 g Jehněčí krkovice
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Kuřecí skelety
- 1 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 141 g
- Sodík 652 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 161.5 mg
- Draslík 1349.1 mg
- Vláknina 20676 mg
- Vitamín A 20676 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí krk nakrájíme na kusy, umeleme pepř, rozdrtíme stroužek česneku, očistíme, oloupeme a příčně přepůlíme karotku a nasekáme plochou petrželku.
-
2
Kusy jehněčího osolíme, opepříme, poprášíme lžící hladké mouky a ve velkém hrnci na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, 2-3 minuty ještě opékáme, potom přidáme česnek, snítku tymiánu a bobkový list a zalijeme hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye. Zakryté poklicí maso zvolna dusíme 1,5-2 hodiny doměkka. Zároveň v rendlíku doměkka uvaříme v osolené vodě karotku.
-
3
120 g hladké mouky, lůj, sekanou petrželku, sůl a pepř smícháme, přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo měkké těsto, z kterého vytvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut, až nabudou na objemu a změknou.
-
4
Hotové maso rozdělíme na talíře, obložíme vařenou karotkou a servírujeme přelité přecezenou šťávou.
-
6
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
-
7
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
-
8
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
-
9
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
-
10
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.