Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Cibule
  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 900 g Hovězí maso přední
  • 200 ml Víno červené
  • 75 ml Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Kuřecí skelety
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 900 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 739 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 324.6 mg
  • Draslík 2511.7 mg
  • Vláknina 27630.8 mg
  • Vitamín A 27630.8 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 75.7 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí libové maso nameleme, nadrobno pokrájíme cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme tymiánové lístky, oloupeme a rozpůlíme brambory a nameleme pepř.

  • 2

    Tři lžíce olivového oleje na velké pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu a na něm opečeme osolené a opepřené mleté maso. Ve velkém hrnci pak na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme česnek s cibulí a tymiánem, přidáme maso s rajčatovým protlakem a zaprášíme moukou. Směs několik minut mícháme, podlijeme červeným vínem a polovinou worcesterské omáčky a zahříváme, až se tekutina odpaří na polovinu. Přilijeme hnědý kuřecí vývar podle Ramsaye, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30-40 minut, až je směs lesklá a hustá. Dáme ji na chvíli zchladit. Maso podle chuti přisolíme, připepříme a vmícháme do něj zbytek worcesteru.

  • 3

    Mezitím doměkka uvaříme v osolené vodě brambory, rozmačkáme je a vmícháme do nich žloutky.

  • 4

    Maso rozdělíme do 4 zapékacích misek, na něj navršíme bramborovou kaši. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut.

  • 5

    Servírujeme horké, vhodnou přílohou může být rajčatový nebo míchaný zeleninový salát.

  • 7

    Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

  • 8

    Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

  • 9

    Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

  • 10

    Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

  • 11

    Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Komentáře k receptu