Kuřecí stehna vařená se zeleninou s bylinkovými knedlíčky
Suroviny
- 5 g Petržel - nať
- 120 g Sádlo škvařené
- 5 g Tymián čerstvý
- 100 g Petržel kudrnka
- 220 g Samokypřicí mouka
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 3 ks Tuřín
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Kuřecí stehna
- 1 ks Badyán
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1250 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 319 g
- Sodík 1602 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 195.1 mg
- Draslík 723.5 mg
- Vláknina 16340.8 mg
- Vitamín A 16340.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme, oloupeme a na kusy pokrájíme středně velké cibule, velké mrkve, velké vodnice, řapíky celeru a nameleme pepř.
-
2
Velká osolená a opepřená kuřecí stehna vložíme do velkého hrnce, přidáme nakrájenou zeleninu, rozpůlené stroužky česneku, snítku tymiánu, snítky petrželky, badyán a bobkový list. Vše zalijeme drůbežím vývarem, popřípadě jen vodou tak, aby maso i zelenina byly zakryty a uvedeme do varu. Potom zmírníme plamen a stehna se zeleninou vaříme za občasného sbírání pěny asi 1 hodinu.
-
3
Mezitím připravíme bylinkové knedlíčky. Smícháme samokypřící mouku, sádlo a špetku soli a pepře se sekanou petrželovou natí, podle potřeby přidáme studenou vodu. Uhněteme měkké těsto, z kterého naděláme kulaté knedlíčky. Ke konci vaření do rendlíku odebereme trochu vývaru a v něm knedlíčky 10-15 minut vaříme, až změknou.
-
4
Maso a zeleninu s trochou vývaru rozdělíme na talíře, přidáme knedlíčky a servírujeme.