Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 25 g Sýr Parmezán
- 200 g Topinambury
- 50 g Cukr krupice
- 200 g Rýže Arborio
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Vývar drůbeží
- 50 ml Ocet Sherry
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Hřebenatka
- 4.8 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 37 g
- Sodík 820 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 70.7 mg
- Draslík 272.7 mg
- Vláknina 8866.3 mg
- Vitamín A 8866.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrolu na 4 lžíce rozehřátého olivového oleje nasypeme rýži a mícháme ji 2-3 minuty, až se olej do rýže vstřebá. Za stálého míchání postupně do rýže přiléváme drůbeží vývar a vaříme 25-30 minut, dokud všechen vývar nespotřebujeme a rýže nezměkne.
-
2
Mezitím nakrájíme na plátky umyté topinambury (neloupeme je), které opékáme na polovině másla, dokud nezměknou. K topinamburům přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme, dokud se její objem nesníží o polovinu. Dáváme pozor, aby se smetana nepřichytila ke dnu.
-
3
Topinambury rozmixujeme a vmícháme spolu se zbývající polovinou másla a nastrouhaným parmezánem do rýže. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
4
Velké hřebenatky rozkrájíme každou na 3 kusy a opékáme je na druhé polovině olivového oleje minutu z každé strany. Když jsou středně propečené, položíme je na rizoto.
-
5
Do pánve se silným dnem nasypeme cukr. Ten opatrně zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Vmícháme do něho sherry ocet a svaříme na hustý sirup, kterým rizoto před podáváním pokapeme.