Kaštanový dort s krémem
Suroviny
- 250 g Čokoláda hořká
- 250 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo nízkokalorické
- 100 g Piškoty dětské kulaté
- 30 g Pšeničná krupice
- 130 g Cukr krupice
- 50 g Ledové kaštany
- 250 g Kaštany jedlé
- 200 g Krém smetanový kakaový
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 49 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 238.9 mg
- Draslík 375.2 mg
- Vláknina 5490 mg
- Vitamín A 5490 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kaštanům nařízneme slupku a vhodíme je do vroucí vody, vaříme 10 minut na mírném ohni, scedíme a necháme okapat.
-
2
Měkké máslo a nalámanou čokoládu vložíme ve varné misce do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, až se čokoláda rozpustí a spojí s máslem.
-
3
Kaštany vyloupeme, vložíme do rendlíku s mlékem a smetanou a postupně zahříváme až k varu. Horkou směs opatrně nalijeme do mixéru a umixujeme dohladka.
-
4
V míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vmícháme čokoládové máslo, kaštanové pyré a pár minut třeme, až je těsto hladké. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do kaštanového těsta.
-
5
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme nadrcenými piškoty, naplníme těstem a dort pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Po upečení necháme vychladnout a ztuhnout. Rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s kopečkem smetanového krému posypaný hoblinkami čokolády Ledové kaštany.