Platýs se špenátem a hroznovým vínem, přelitý rybím krémem
Suroviny
- 350 g Hroznové víno
- 65 g Máslo čerstvé
- 600 g Platýz - filety
- 400 g Baby špenát
- 200 g Kerblík
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Víno bílé
- 550 ml Vývar rybí
- 250 ml Noilly Prat
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Šalotka
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1214 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 67 g
- Sodík 847 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 229 mg
- Draslík 4315.9 mg
- Vláknina 18541.2 mg
- Vitamín A 18541.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 180.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem Noilly Prat a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500 ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme, přecedíme přes jemné síto a udržujeme v teple.
-
2
Troubu předehřejeme na 180°C. Ve velké pánvi nebo pekáčku opečeme na olivovém oleji plátky platýze, nejprve z jedné strany dozlatova, pak je obrátíme a asi minutu je opékáme z druhé strany. Podlijeme 50 ml rybího vývaru a dáme na 4-5 minut do trouby. Občas podléváme vypečenou šťávou.
-
3
V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme oprané a osušené listy baby špenátu. Ty na mírném ohni převracíme dokud špenát neuvadne.
-
4
Kuličky hroznového vína vložíme do rybího krému a necháme prohřát. Nadrobno nasekáme kerblík
-
5
Špenát upravíme na nahřáté talíře, navrch položíme plátky ryby, obložíme kuličkami vína a přelijeme rybím krémem. Posypeme kerblíkem a podáváme.