Pečená krůta s citronovou strouhankou
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 5 g Sůl
- 10 g Petržel - nať
- 40 g Petržel - nať
- 40 g Citronová kůra
- 300 g Chléb toastový
- 10 g Estragon
- 30 g Estragon
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Tymián čerstvý
- 10 g Tymián čerstvý
- 200 g Oříšky piniové
- 20 ml Citronová šťáva
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 ks Bobkový list
- 6 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový
- 1 dl Olej olivový
- 5 kg Krůta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1126 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 67 g
- Sodík 961 mg
- Bílkoviny 107 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 294.5 mg
- Draslík 1666.9 mg
- Vláknina 8139.3 mg
- Vitamín A 8139.3 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží.
-
2
Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem.
-
3
Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
-
4
Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.
-
5
Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou.