Jablečná šarlota

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Ořechy vlašské
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr vanilka
  • 500 g Piškoty cukrářské
  • 600 g Mascarpone
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 ml Citronová šťáva
  • 0.5 l Víno jablečné
  • 1.5 dl Calvados
  • 1.5 kg Jablka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1480 kcal
  • Sacharidy 145 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 336 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 141 g
  • Cholesterol 125.8 mg
  • Draslík 372.9 mg
  • Vláknina 12166.7 mg
  • Vitamín A 12166.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme jablečným vínem a citronovou šťávou, osladíme vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. Zakryté na mírném ohni dusíme 10 minut, až jablka změknou. Ještě teplé scedíme, šťávu uchováme a jablka necháme vychladnout.

  • 2

    Šťávu smícháme s calvadosem a namočíme do ní na pár vteřin cukrářské piškoty (polovinu z připraveného množství) a ty pak navlhčené přitiskneme plochou stranou na stěnu velké mísy, až je celá obložená. V jiné míse smícháme uvařená vychladlá jablka s mascarpone a krupicovým cukrem a touto směsí naplníme mísu vyloženou piškoty. Povrch pokryjeme zbytkem suchých piškotů rovnou plochou nahoru, zatěžkáme talířem a ještě například konzervou a dáme přes noc do lednice.

  • 3

    Následující den odstraníme zátěž, mísu zakryjeme plochým talířem a obratně šarlotu vyklopíme. Pomůže nám, když mísu ponoříme na pár vteřin do horké vody, půjde lépe vyklopit. Vršek šarloty pokryjeme šlehačkou a nasekanými ořechy.

Komentáře k receptu