Gazpacho s opečenými červenými paprikami
Suroviny
- 800 ml Rajčatová šťáva
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Tabasco
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Bazalka
- 4 ks Šalotka
- 3 ks Paprika červená
- 1 ks Tymián čerstvý
- 7 ks Rajčata soudková
- 1 stroužek Česnek
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 12 g
- Sodík 600 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 27.5 mg
- Draslík 2993.9 mg
- Vláknina 21798 mg
- Vitamín A 21798 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 258.1 mg
- Vitamín E 10.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červené papriky nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.Oloupané šalotky a česnek nasekáme na jemno, dobře vyzrálá soudková rajčata nakrájíme na kostky.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm šalotky, česnek, tymián a bobkový list. Česnek a šalotky by měly změknout, nesmí však změnit barvu. Přidáme proužky paprik a bazalku, prudce opékáme 5 minut, dokud papriky nezměknou. Stáhneme oheň a směs zahříváme za občasného zamíchání ještě 10-15 minut. Tím se zvýrazní chuť paprik. Odstavíme z ohně, přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, sůl a pepř. Necháme odležet, nejlépe přes noc.
-
3
Vyjmeme tymián, bazalku a bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, tabasco a rajčatový protlak a znovu krátce mixujeme.
-
4
Polévku propasírujeme sítem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ji vychladíme.