Dýňová polévka s parmezánem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1238 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 21.6 mg
- Draslík 1725.4 mg
- Vláknina 5066.3 mg
- Vitamín A 5066.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vyzrálou dýni oloupeme, rozkrojíme a odstraníme semena a dužinu nakrájíme nadrobno. Nastrouháme parmezán a dáme ohřát drůbeží vývar.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kostičky dýně, zesílíme oheň a dýni zprudka opékáme. Když je zcela měkká, přimícháme nastrouhaný parmezán a zalijeme horkým vývarem. Když polévka začne vřít, zmírníme oheň a zvolna vaříme asi 10 minut.
-
3
Necháme polévku trochu zchladnout, rozmixujeme ji, propasírujeme sítem a zjemníme smetanou.
-
4
Opět ji přivedeme k varu, osolíme (pozor, parmezán je dostatečně slaný), opepříme čerstvě umletým pepřem a podáváme.