Chlebíček pečený s chřestem a parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 750 g Chléb toastový
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 kg Chřest bílý
  • 0.5 kg Chřest zelený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 592 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 912 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 153 mg
  • Draslík 377 mg
  • Vláknina 11496.6 mg
  • Vitamín A 11496.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krajíčky toastového chleba zbavíme kůrek, rozklepneme a rozšleháme vejce, nastrouháme sýr parmezán a muškátový oříšek.

  • 2

    Čerstvý chřest 7-8 minut povaříme v osolené vodě a potom ho prudce zchladíme v tekoucí vodě. Malý tenký chřest není třeba loupat, velký raději oloupáme. Částí másla vytřenou chlebíčkovou formu o délce 22 cm vyložíme chlebovými krajíčky tak, aby se okraje trochu překrývaly, k formě je jemně přitiskneme. Část krajíčků odložíme na přikrytí formy.

  • 3

    V míse smícháme rozšlehaná vejce se šlehačkou a parmezánem, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.

  • 4

    Do formy vyskládáme polovinu povařeného chřestu, osolíme, opepříme a zalijeme polovinou vaječné sýrové směsi. Tento postup pak zopakujeme ještě jednou. Odložené krajíčky chleba pomažeme zbytkem másla a přikryjeme jimi povrch chřestu ve formě, pomazanou částí nahoru. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.

  • 5

    Pečeme asi 45 minut, až je povrch upečen dozlatova, vyklopíme a necháme trochu vychladnout, aby směs vajec, smetany a parmezánu uvnitř chlebíčku ztuhla a chřest držel pohromadě.

  • 6

    Servírujeme opatrně nakrájené na plátky.

Komentáře k receptu