Pečené brambory s cibulí a rajčaty
Suroviny
- 700 g Brambory
- 450 g Cibule
- 450 g Rajčata
- 6 g Jalovec
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bobkový list
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.18 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 8 g
- Sodík 222 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 1168.1 mg
- Vláknina 15967 mg
- Vitamín A 15967 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Soudková rajčata spaříme ve vroucí vodě, nařízneme slupku a oloupeme. Na tenká kolečka pokrájíme oloupanou cibuli, oloupané brambory a rajčata, rozdrtíme jalovcové kuličky (6 ks) a otrháme lístky ze 2 snítek tymiánu.
-
2
Kolečka cibule opékáme na 2 lžících olivového oleje, když začne karamelizovat, odstavíme ji. V míse promícháme plátky brambor se zbývajícím olejem, jalovcem, tymiánem, solí a pepřem. Do máslem vytřené zapékací mísy urovnáme vrstvu zčásti ochucených brambor, na ni část cibule a potom část rajčat. Ve stejném pořadí vrstvy opakujeme, až suroviny spotřebujeme a vrstvou brambor končíme. Dovnitř ještě zastrčíme bobkový list. Pokapeme vodou a dáme péci do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme zhruba 1 hodinu, až jsou brambory na povrchu zlaté a křupavé a uvnitř měkké.
-
3
Rozdělíme na talíře a servírujeme.