Pizza z listového těsta s cherry rajčaty a špenátem
Suroviny
- 250 g Listové těsto
- 14 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr kozí
- 55 g Sýr Parmezán
- 100 g Sýr Gorgonzola
- 250 g Baby špenát
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 12 ks Rajčata
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 10 ks Olivy černé
- 15 ks Ančovička - filety
- 1 polévková lžíce Mascarpone
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1222 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 71 g
- Sodík 4312 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 270.9 mg
- Draslík 1589.6 mg
- Vláknina 32668.2 mg
- Vitamín A 32668.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přepůlíme cherry rajčata a vypeckované černé olivy, na kostky pokrájíme sýr dolcelatte (druh gorgonzoly) a kozí sýr, nastrouháme si parmezán a 1/2 lžičky muškátového oříšku a otrháme lístky z 1 snítky tymiánu.
-
2
Z hotového chlazeného listového těsta na pomoučeném válu vyválíme a vytvarujeme obdélník o rozměrech 15x25 cm (můžeme použít i prodávané hotové obdélníky). Hotový plát těsta dáme vychladit na 5 minut do chladničky, potom ho po obvodu asi 1 cm od okraje nařízneme a přeneseme na pečící papír na plechu. Naříznuté okraje přizvedneme a vytvoříme z nich ohrádku.
-
3
Omytý a osušený listový špenát dáme na rozehřáté máslo v rendlíku, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a necháme ohřívat. Když špenát ovadne, tak ho přecedíme, osušíme na papírových ubrouscích a dáme vychladit do ledničky. Potom z něho v ubrousku vymačkáme zbývající tekutinu, nadrobno ho nasekáme a přesypeme do misky. Špenát v ní promícháme s polovinou nastrouhaného parmezánu a se sýrem mascarpone, podle chuti přisolíme a připepříme a směs rozprostřeme na listové těsto. Okraje ponecháme volné a potřeme je rozšlehaným žloutkem.
-
4
Na špenát rozložíme rozpůlená rajčata a olivy, řezy z ančoviček a kostky kozího sýru a sýru dolcelatte. Vše posypeme druhou polovinou sýru parmezán, ozdobíme tymiánem a opepříme.
-
5
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péci asi 25 minut, upečenou pizzu potom rozdělíme na talíře a servírujeme.