Pizza z listového těsta s cherry rajčaty a špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Listové těsto
  • 14 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr kozí
  • 55 g Sýr Parmezán
  • 100 g Sýr Gorgonzola
  • 250 g Baby špenát
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 12 ks Rajčata
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 10 ks Olivy černé
  • 15 ks Ančovička - filety
  • 1 polévková lžíce Mascarpone
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1222 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 4312 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 270.9 mg
  • Draslík 1589.6 mg
  • Vláknina 32668.2 mg
  • Vitamín A 32668.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 112.5 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přepůlíme cherry rajčata a vypeckované černé olivy, na kostky pokrájíme sýr dolcelatte (druh gorgonzoly) a kozí sýr, nastrouháme si parmezán a 1/2 lžičky muškátového oříšku a otrháme lístky z 1 snítky tymiánu.

  • 2

    Z hotového chlazeného listového těsta na pomoučeném válu vyválíme a vytvarujeme obdélník o rozměrech 15x25 cm (můžeme použít i prodávané hotové obdélníky). Hotový plát těsta dáme vychladit na 5 minut do chladničky, potom ho po obvodu asi 1 cm od okraje nařízneme a přeneseme na pečící papír na plechu. Naříznuté okraje přizvedneme a vytvoříme z nich ohrádku.

  • 3

    Omytý a osušený listový špenát dáme na rozehřáté máslo v rendlíku, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a necháme ohřívat. Když špenát ovadne, tak ho přecedíme, osušíme na papírových ubrouscích a dáme vychladit do ledničky. Potom z něho v ubrousku vymačkáme zbývající tekutinu, nadrobno ho nasekáme a přesypeme do misky. Špenát v ní promícháme s polovinou nastrouhaného parmezánu a se sýrem mascarpone, podle chuti přisolíme a připepříme a směs rozprostřeme na listové těsto. Okraje ponecháme volné a potřeme je rozšlehaným žloutkem.

  • 4

    Na špenát rozložíme rozpůlená rajčata a olivy, řezy z ančoviček a kostky kozího sýru a sýru dolcelatte. Vše posypeme druhou polovinou sýru parmezán, ozdobíme tymiánem a opepříme.

  • 5

    Plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péci asi 25 minut, upečenou pizzu potom rozdělíme na talíře a servírujeme.

Komentáře k receptu