Pečená dýně se sýrem a bylinkami
Suroviny
- 20 g Sýr Parmezán
- 150 g Strouhanka
- 20 g Sýr Gruyére
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pažitka
- 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Šalotka
- 1 kg Dýně
- 0.12 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej dýňový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 6 g
- Sodík 852 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 8.9 mg
- Draslík 1049.5 mg
- Vláknina 4553.3 mg
- Vitamín A 4553.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nadrobno pokrájíme šalotku, lístky z 1 snítky tymiánu, 3 snítky koriandru a pažitku. Dále nastrouháme sýry parmezán a gruyère. Dýni o váze 1 kg oloupeme, rozpůlíme, vybereme měkký střed se semeny a dužinu nakrájíme na klínky silné asi 1 cm. Klínky pak osolíme mořskou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem.
-
2
Na pánev s rozehřátými 4 lžícemi olivového oleje vyskládáme dýni a asi 6 minut ji opékáme až mírně změkne a na povrchu zkaramelizuje. Takto upravenou dýni přendáme do zapékací mísy, kde ji pokapeme olejem z dýňových semen.
-
3
Na pánvi s 1 lžící olivového oleje necháme zesklovatět šalotku, sejmeme s ohně a necháme vychladnout. Potom přisypeme strouhanku, nasekané bylinky, oba druhy sýrů a podle potřeby ještě přidáme trochu olivového oleje. Touto směsí pak posypeme dýni, mírně přitlačíme a zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme dozlatova maximálně 5 minut, nebo můžeme zapéci pod grilem.
-
4
Pečenou dýni rozdělíme na talíře a servírujeme, pokrm můžeme doplnit salátem.