Makrela na toastu s teplým bramborovým salátem
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bageta
- 6 ks Brambory
- 4 ks Cibule
- 1 ks Makrela obecná
- 1.5 l Voda pitná
- 0.4 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 932 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1268 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 121 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 1568.6 mg
- Vláknina 26718.2 mg
- Vitamín A 26718.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z čerstvé malé makrely odkrojíme od hlavy podle páteře dva plátky, zbavíme je kostí a na kůži uděláme blízko sebe příčné zářezy, aby se ryba při pečení nekroutila. Na kolečka nakrájíme 4 jarní cibulky, nadrobno větší svazek pažitky.
-
2
V osolené vodě doměkka uvaříme ve slupce brambory, necháme je mírně vychladnout a nakrájíme je na kostky. Bramborové kostky potom v misce smícháme s cibulkou, pažitkou, citrónovou šťávou a zakysanou smetanou. Osolíme a opepříme podle chuti. Malou bagetu rozkrojíme podél a nasucho opečeme, na obě části pak v silné vrstvě navršíme bramborový salát.
-
3
Makrelové plátky opékáme v pánvi na olivovém oleji kůží dospod, až je kůže křupavá, po obrácení opékáme z druhé strany ještě několik minut. Opečenou makrelu položíme na opečenou bagetku se salátem.
-
4
Toast s makrelou servírujeme teplý.