Salát z marinované grilované zeleniny
Suroviny
- 150 ml Olej olivový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Cibule
- 0.6 ks Citrony
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 kg Chřest bílý
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 60 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 39 g
- Sodík 409 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1135.9 mg
- Vláknina 20184 mg
- Vitamín A 20184 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.6 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké cukety a malý lilek nakrájíme na 1 cm velké plátky, papriky oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, mírně rozdrtíme oloupaný česnek a na čtvrtky pokrájíme velké fenykly a oloupané středně velké červené cibule. Krátce povaříme svazek chřestu, který ihned prudce ochladíme pod tekoucí vodou.
-
2
Všechnu zeleninu téměř doměkka opečeme na grilu a dáme do hluboké orka
-
3
mísy. Ještě horkou směs posypeme česnekem, pokapeme 150 ml olivového oleje ochuceného citronem a bazalkou podle Ramsaye a balzamikovým octem. Směs promícháme tak, aby všechny součásti byly obaleny olejem, posypeme solí s mletým koriandrem a přikryté potravinářskou fólií necháme asi 1 hodinu marinovat.
-
4
Servírujeme zastudena jako salát, nebo zatepla jako přílohu k hovězímu nebo jehněčímu masu.
-
6
Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
-
7
Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití.
-
8
Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin louhovat.
-
9
Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
-
10
Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.