Křupavý kachní salát
Suroviny
- 25 g Med včelí
- 20 g Zázvor celý
- 2.5 g Hořčice v prášku
- 20 g Sójové výhonky
- 25 ml Omáčka sójová
- 5 ml Ocet Sherry
- 25 ml Olej rostlinný
- 12.5 ml Olej sezamový
- 100 ml Salátový dresink
- 10 ks Cibulka jarní
- 0.5 ks Ředkev bílá
- 6 ks Kachní stehna
- 2 ks Badyán
- 4 stroužek Česnek
- 0.26 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 4 polévková lžíce Potočnice
- 1.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 4 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 51 g
- Sodík 447 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 342 mg
- Draslík 296.3 mg
- Vláknina 4811 mg
- Vitamín A 4811 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme kachní stehna, nahrubo nakrájíme čerstvý zázvor a ze svazečku čerstvého koriandru otrháme lístky od stonků. Dále na široké proužky pokrájíme 1/2 oloupané bílé ředkve, na kousky 1 svazek jarních cibulek a nadrobno 2 svazky potočnice.
-
2
Kachní stehna vložíme do velkého hrnce, přidáme neloupané stroužky česneku, badyán, posekaný zázvor a koriandrové stonky, zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Na zmírněném ohni vaříme doměkka asi 45 minut. Vyjmeme kachní stehna, necháme je vychladnout, vykostíme je a zbavíme kůže a tuku. Maso pokrájíme na špalíčky silné asi 1 cm.
-
3
V misce připravíme omáčku smíchámím 100 ml dresinku s medem a sójovou omáčkou (salátový dresink) se 4 lžícemi kečupu, dále si opražíme 2 lžíce sezamu.
-
4
Ve velké pánvi se zabroušeným dnem rozehřejeme olej a dokřupava na něm osmažíme kachní špalíčky, které ihned po osmažení obalíme v omáčce. Ve velké míse promícháme kachní špalíčky s pokrájenou ředkví, koriandrovými lístky, potočnicí, cibulkou a sójovými výhonky.
-
5
Salát rozdělíme na misky a servírujeme posypané opraženým sezamem.
-
7
Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]:
-
8
V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettem a majonézou.
-
9
Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme.
-
10
Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu.