Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 ml Olej olivový
  • 30 ml Ocet vinný
  • 280 ml Francouzská zálivka
  • 0.3 kávová lžička Sůl
  • 0.15 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Čekanka
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 6 ks Pepř bílý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Vepřové koleno uzené
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Hořčice kremžská
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1846 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 139 g
  • Sodík 1036 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 137.5 mg
  • Draslík 741.2 mg
  • Vláknina 49680.6 mg
  • Vitamín A 49680.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.9 mg
  • Vitamín E 4.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr).

  • 2

    Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly.

  • 3

    Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát.

  • 4

    Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky.

  • 5

    Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem.

  • 7

    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

  • 8

    Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.

  • 9

    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

  • 10

    Před použitím dobře protřepeme.

Komentáře k receptu