Orientální kuře s velkými krevetami
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 25 g Med včelí
- 1200 g Kuře
- 2.5 g Hořčice v prášku
- 25 ml Omáčka sójová
- 5 ml Ocet Sherry
- 25 ml Olej rostlinný
- 12.5 ml Olej sezamový
- 100 ml Salátový dresink
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Čínské koření
- 4 ks Bageta
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 16 ks Krevety tygří - loupané
- 4 ks Zelí čínské
- 0.01 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4581 kcal
- Sacharidy 287 g
- Tuky 163 g
- Sodík 5383 mg
- Bílkoviny 1015 g
- Uhlovodany 166 g
- Cholesterol 4449.3 mg
- Draslík 2135.2 mg
- Vláknina 25487.5 mg
- Vitamín A 25487.5 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 140.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vyloupeme 16 syrových velkých královských krevet, rozehřejeme máslo a nastrouháme muškátový oříšek. Vezmeme 4 kuřátka po 500-600 g, na pánvi s rozehřátým olejem je dozlatova opečeme, osolíme a opepříme. Potom je dáme do pekáče a přelité rozpuštěným máslem pečeme v troubě předehřáté na 190°C 15-20 minut. Z částečně vychladlých pečených kuřátek odřízneme prsa a stehna, prsa ponecháme vcelku, stehna v kloubu rozdělíme.
-
2
Vezmeme 8 malých baby hlávek čínského zelí (nebo 4 normální, rozpůlené podél) na pánvi se 2 lžícemi oleje rychle opečeme, pokapeme sójovou omáčkou a trochou dresinku se sójovou omáčkou a medem.
-
3
Polovinu krevet obalíme ve směsi soli a čínského koření pěti vůní (můžeme použít i kari koření). Druhou polovinu krevet dohladka rozmixujeme, přidáme bílek se špetkou soli a mixujeme znovu. Nakonec přilijeme smetanu, citronovou šťávu, přidáme muškátový oříšek, vše ještě spolu krátce rozmixujeme a hotovou pastu uložíme na 10 minut do chladničky ztuhnout. Našikmo pokrájíme 4 malé bagetky , plátky z jedné strany natřeme krevetovou pastou a obalíme je v sezamu. Krevetové toasty pak na pánvi s rozehřátými 2 lžícemi oleje opečeme. Nejprve opékáme potřenou stranou dolů, když začne sezam tmavnout, otočíme je a opečeme z druhé strany.
-
4
V koření a soli obalené celé krevety osmažíme po obou stranách, celkem 4-5 minut, v malém množství oleje.
-
5
Kousky kuřete promícháme s krevetami a čínským zelím a směs spolu s toasty rozdělíme na talíře. Servírujeme pokapané dresinkem.
-
7
Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]:
-
8
V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettou a majonézou.
-
9
Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme.
-
10
Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu.