Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 250 g Olivy černé
- 300 g Fazolové lusky zelené
- 600 g Losos - filety
- 50 g Pepř bílý
- 140 ml Olej olivový
- 150 ml Víno bílé
- 40 ml Ocet vinný
- 150 ml Majonéza
- 100 ml Francouzská zálivka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.4 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Brambory
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 0.5 ks Citrony
- 0.5 ks Pórek
- 0.5 ks Bobkový list
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Vanilkový lusk
- 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
- 16 ks Vejce křepelčí
- 1 ks Tymián čerstvý
- 0.5 ks Tymián čerstvý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 l Vývar rybí
- 1 kg Rybí kosti
- 140 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2253 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 214 g
- Sodík 1824 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 299.6 mg
- Draslík 1768.8 mg
- Vláknina 24006.9 mg
- Vitamín A 24006.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.1 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Před vlastní přípravou salátu uvaříme lososa: ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 l rybího vývaru (můžeme použít i vodu), vložíme několik stonků bazalky, půlku citronu rozkrojenou na 4 díly, nahrubo pokrájená 2 stébla citronely, snítku tymiánu a půl lžičky mořské soli, na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut. Zesílíme příkon tepla, přidáme 4 osolené a opepřené plátky lososa (bez kostí a kůže), opatrně je povaříme 4 - 5 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hrnec odstavíme, lososa necháme vychladnout v nálevu. Plátky rozebereme na kousky a odložíme. Vaříme-li rybu den předem, uložíme ji zakrytou v chladničce.
-
2
Poté připravíme ostatní suroviny: ve slupce uvaříme 8 velkých nových brambor, ještě teplé je rozkrájíme na kousky, krátce povaříme a následně rychle ochladíme zelené fazolky, nahniličku uvaříme a oloupeme 16 křepelčích vajíček (můžeme je případně nahradit 4 vejci slepičími, uvařenými natvrdo, oloupanými a nakrájenými). Na kolečka pokrájíme 2 velké šalotky, na půlky 24 koktejlových rajčátek.
-
3
Ve velké míse opatrně promícháme brambory s vejci, šalotkou, rajčaty, černými olivami, solí a pepřem. Tento základ přelijeme zálivkou vinaigrette (francouzská zálivka) a rozdělíme na 4 misky. Rozebraného lososa rozložíme na misky, posypeme bazalkovými lístky.
-
4
Servírujeme s hustou majonézou, samostatně na malých mističkách.
-
6
Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]:
-
7
Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, na kolečka rozkrájíme citron.
-
8
Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej, zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odeíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.
-
10
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem, vše ručním mixerem rozmixujeme.
-
11
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
-
12
Před použitím dobře protřepeme.