Court-bouillon podle Ramsaye
Suroviny
- 300 ml Víno bílé
- 3 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pórek
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Bazalka
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Estragon
- 1 ks Tymián čerstvý
- 4 ks Badyán
- 4 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 128 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 104 g
- Sodík 472 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 475.1 mg
- Vláknina 11869 mg
- Vitamín A 11869 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké oloupané mrkve, velké pórky, oloupané cibule, řapíkatý celer, fenyklové hlízy a oloupaný česnek pokrájíme na velmi malé kousky a citrony na kolečka.
-
2
Pokrájenou zeleninu s česnekem a citrony dáme do velkého hrnce, přidáme snítku čerstvého tymiánu, snítku čerstvé petrželky, snítku čerstvé bazalky, snítku čerstvého estragonu, badyány a mořskou sůl, přilijeme víno a vše zalijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a zvolna vaříme 30 minut. Odstavíme na 12 hodin, potom přecedíme.
-
3
Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc.
-
4
Tento vývar je ideálním prostředkem pro pošírování ryb a korýšů a lze ho použít třikrát. Po každém použití ho přecedíme a uložíme do mrazničky.