Court-bouillon podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 ml Víno bílé
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Citrony
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Bazalka
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1 ks Estragon
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 4 ks Badyán
  • 4 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 128 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 104 g
  • Sodík 472 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 475.1 mg
  • Vláknina 11869 mg
  • Vitamín A 11869 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velké oloupané mrkve, velké pórky, oloupané cibule, řapíkatý celer, fenyklové hlízy a oloupaný česnek pokrájíme na velmi malé kousky a citrony na kolečka.

  • 2

    Pokrájenou zeleninu s česnekem a citrony dáme do velkého hrnce, přidáme snítku čerstvého tymiánu, snítku čerstvé petrželky, snítku čerstvé bazalky, snítku čerstvého estragonu, badyány a mořskou sůl, přilijeme víno a vše zalijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a zvolna vaříme 30 minut. Odstavíme na 12 hodin, potom přecedíme.

  • 3

    Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc.

  • 4

    Tento vývar je ideálním prostředkem pro pošírování ryb a korýšů a lze ho použít třikrát. Po každém použití ho přecedíme a uložíme do mrazničky.

Komentáře k receptu