Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 10 g Tymián čerstvý
- 80 g Pepř bílý
- 150 ml Víno bílé
- 75 ml Víno červené
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Paprika mletá uzená
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 0.5 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 ks Bobkový list
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 8 ks Šalotka
- 1 ks Vanilkový lusk
- 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
- 0.5 ks Tymián čerstvý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Rybí kosti
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Ocet Sherry
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 508 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 12 g
- Sodík 230 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 1555.4 mg
- Vláknina 19058.6 mg
- Vitamín A 19058.6 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve pokrájíme na kostičky uzenou slaninu, šalotku na plátky.
-
2
Na rozpálený olivový olej v hrnci vložíme pokrájenou slaninu i šalotku, snítku tymiánu, bobkový list, 12 pepřových zrnek, lžičku mleté uzené slaniny a opékáme, až šalotka zkaramelizuje. Přilijeme sherry ocet, zamícháme, zalijeme vínem a vaříme, až se tekutina z větší části odpaří. Potom přilijeme 560 ml rybího vývaru, (pozor, vložený recept je na 3 litry!) svaříme obsah na polovinu podle chuti, mořskou solí přisolíme, omáčku odstavíme a dvakrát přecedíme přes hustou tkaninu, aby byla dostatečně hladká.
-
3
Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, připravovaným na pánvi, případně k opékanému humru. V chladničce vydrží až 3 dny.
-
4
Rybí vývar s vanilkou podle G. Ramsaye [47894]:
-
5
rozkrájíme na kousky velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku, na kolečka pokrájíme citron.
-
6
Nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme cca 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu, vzniklou při vaření, pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.