Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 10 ks Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 2 kg Rybí kosti
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 240 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 341.4 mg
  • Vláknina 32530.4 mg
  • Vitamín A 32530.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kusy pokrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, citron rozkrájíme na kolečka.

  • 2

    Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.

Komentáře k receptu