Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye
Suroviny
- 300 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Tymián čerstvý
- 10 ks Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 2 kg Rybí kosti
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 240 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 3 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 341.4 mg
- Vláknina 32530.4 mg
- Vitamín A 32530.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kusy pokrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, citron rozkrájíme na kolečka.
-
2
Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.