Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 310 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 10 g Tymián čerstvý
  • 100 ml Olej olivový
  • 250 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 4 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Tymián čerstvý
  • 2 ks Kuřecí skelety
  • 5 stroužek Česnek
  • 6 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 2 kg Jehněčí kosti
  • 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 900 kcal
  • Sacharidy 152 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 405.2 mg
  • Vláknina 25263.6 mg
  • Vitamín A 25263.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a nakrájíme mrkev, cibuli, česnek a 2 celerové řapíky. Na pekáči rozložíme jehněčí kosti a dáme je péci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme za častého obracení asi 20 minut. Během pečení kostí zahřejeme 4 litry hnědého kuřecího vývaru téměř k bodu varu.

  • 2

    Ve velkém hrnci se zabroušeným dnem rozpálíme olivový olej, ve kterém za stálého míchání opečeme nakrájenou zeleninu, až začne hnědnout. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, snítku tymiánu a česnek, spolu zahříváme 2-3 minuty a pak zalijeme vínem. Vše vaříme 7-8 minut, až se polovina vína odpaří. Přidáme pečené jehněčí kosti a vývar, uvedeme do varu a vaříme zvolna 4 hodiny. Omáčku odstavíme, přecedíme, dáme znovu vařit a vaříme, až je hustá tak, že ulpívá na zadní straně vařečky.

  • 3

    Tato omáčka je vhodná zvláště na jehněčí pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.

  • 4

    Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye 1l [47728]:

  • 5

    Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

  • 6

    Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

  • 7

    Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

  • 8

    Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Komentáře k receptu