Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye
Suroviny
- 10 g Tymián čerstvý
- 100 ml Olej olivový
- 250 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Tymián čerstvý
- 2 ks Kuřecí skelety
- 5 stroužek Česnek
- 6 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 2 kg Jehněčí kosti
- 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 900 kcal
- Sacharidy 152 g
- Tuky 19 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 405.2 mg
- Vláknina 25263.6 mg
- Vitamín A 25263.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a nakrájíme mrkev, cibuli, česnek a 2 celerové řapíky. Na pekáči rozložíme jehněčí kosti a dáme je péci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme za častého obracení asi 20 minut. Během pečení kostí zahřejeme 4 litry hnědého kuřecího vývaru téměř k bodu varu.
-
2
Ve velkém hrnci se zabroušeným dnem rozpálíme olivový olej, ve kterém za stálého míchání opečeme nakrájenou zeleninu, až začne hnědnout. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, snítku tymiánu a česnek, spolu zahříváme 2-3 minuty a pak zalijeme vínem. Vše vaříme 7-8 minut, až se polovina vína odpaří. Přidáme pečené jehněčí kosti a vývar, uvedeme do varu a vaříme zvolna 4 hodiny. Omáčku odstavíme, přecedíme, dáme znovu vařit a vaříme, až je hustá tak, že ulpívá na zadní straně vařečky.
-
3
Tato omáčka je vhodná zvláště na jehněčí pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.
-
4
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye 1l [47728]:
-
5
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
-
6
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
-
7
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
-
8
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.