Pikantní houbový salát
Suroviny
- 200 g Hrášek
- 50 g Hrozinky
- 250 g Chřest bílý
- 200 g Květák
- 10 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 600 g Žampiony čerstvé
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Cibulka jarní
- 10 g Tymián čerstvý
- 40 g Máta
- 5 g Koriandr čerstvý
- 10 g Petržel kudrnka
- 80 ml Olej olivový
- 40 ml Citronová šťáva
- 30 ml Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 14 g
- Sodík 771 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 992.2 mg
- Vláknina 13514.9 mg
- Vitamín A 13514.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky sultánky zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut namáčet.
-
2
Na velké pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme koriandr, sůl, pepř a opékáme ještě 2 minuty. Zalijeme vínem, vložíme pytlíček s kořením a povaříme, dokud se tekutina zpoloviny nevypaří. Přidáme rozpůlené žampiony, citronovou šťávu, zakryjeme a na mírném ohni podusíme 5 minut.
-
3
Sterilovaná rajčata rozmixujeme, z pánve vyjmeme žampiony a na sítu necháme vykapat, do pánve vlijeme rozmixovaná rajčata. Přidáme ještě protlak a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstraníme pytlík s kořením, vrátíme žampiony, přidáme slité hrozinky a prohřejeme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout přes noc v lednici.
-
4
Před podáváním necháme půl hodiny v pokojové teplotě a zatím uvaříme zeleninu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme hrášek, jarní cibulku, špičky chřestu a nejmenší růžičky květáku. Vše povaříme 2 minuty. Slijeme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.
-
5
V míse zalijeme zeleninu vinným octem a olejem a vmícháme houbovou směs. Podáváme ozdobené nasekanou mátou.