Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye
Suroviny
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Kuřecí skelety
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 146 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 90 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 324.8 mg
- Vláknina 10523.8 mg
- Vitamín A 10523.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
-
2
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
-
3
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi 1 hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
-
4
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.