Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů
Suroviny
- 250 g Cibule
- 800 g Kuřecí prsa
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Pórek
- 8 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Celer řapíkatý
- 20 g Pepř černý celý
- 100 g Smrže sušené
- 10 g Tymián čerstvý
- 10 g Tymián čerstvý
- 20 g Koriandr čerstvý
- 40 ml Olej olivový
- 40 ml Olej olivový
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 140 ml Víno bílé
- 2 ks Bobkový list
- 8 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 3 dl Vývar drůbeží
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 748 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 43 g
- Sodík 1029 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 156.2 mg
- Draslík 921.9 mg
- Vláknina 13561.2 mg
- Vitamín A 13561.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa nařízneme do kapes, posolíme zevnitř i zvenčí, opepříme, do vzniklých kapes vložíme česnek, spíchneme párátkem. Do velkého hrnce nalijeme studený vývar, přidáme bobkový list, koriandr, tymián, zeleninu, pepř a sůl, přivedeme k varu, povaříme 10 minut. Opatrně vložíme kuřecí prsa a vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso vyjmeme, necháme odpočinout na míse.
-
2
V rendlíku přivedeme k varu vodu, do ní ponoříme na 20 minut smrže. Potom je vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat. Zatím v rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nadrobno, přidáme tymián a česnek, vše opečeme přibližně 5 minut do zlatova. Přihodíme nakrájené smrže a opékáme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme výluhem ze smržů a vínem, necháme prudce povařit, až se téměř všechna tekutina odpaří. Přidáme litr vývaru z kuřecího masa, 8 minut povaříme na mírném ohni, zalijeme smetanou a dál vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, rozmixujeme ručním mixérem.
-
3
Kuřecí prsa vložíme na pánev a opékáme na rozpáleném oleji 4 minuty z každé strany, na poslední minutu přihodíme na pánev kostku másla a maso vydatně poléváme, aby bylo šťavnaté. Zároveň také ohříváme omáčku na mírném ohni, aby zůstala horká. Podáváme porci masa upravenou na talíři a bohatě přelitou smržovou omáčkou.