Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Cibule
  • 800 g Kuřecí prsa
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Pórek
  • 8 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 20 g Pepř černý celý
  • 100 g Smrže sušené
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 20 g Koriandr čerstvý
  • 40 ml Olej olivový
  • 40 ml Olej olivový
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 140 ml Víno bílé
  • 2 ks Bobkový list
  • 8 stroužek Česnek
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 dl Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 748 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 1029 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 156.2 mg
  • Draslík 921.9 mg
  • Vláknina 13561.2 mg
  • Vitamín A 13561.2 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí prsa nařízneme do kapes, posolíme zevnitř i zvenčí, opepříme, do vzniklých kapes vložíme česnek, spíchneme párátkem. Do velkého hrnce nalijeme studený vývar, přidáme bobkový list, koriandr, tymián, zeleninu, pepř a sůl, přivedeme k varu, povaříme 10 minut. Opatrně vložíme kuřecí prsa a vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso vyjmeme, necháme odpočinout na míse.

  • 2

    V rendlíku přivedeme k varu vodu, do ní ponoříme na 20 minut smrže. Potom je vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat. Zatím v rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nadrobno, přidáme tymián a česnek, vše opečeme přibližně 5 minut do zlatova. Přihodíme nakrájené smrže a opékáme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme výluhem ze smržů a vínem, necháme prudce povařit, až se téměř všechna tekutina odpaří. Přidáme litr vývaru z kuřecího masa, 8 minut povaříme na mírném ohni, zalijeme smetanou a dál vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, rozmixujeme ručním mixérem.

  • 3

    Kuřecí prsa vložíme na pánev a opékáme na rozpáleném oleji 4 minuty z každé strany, na poslední minutu přihodíme na pánev kostku másla a maso vydatně poléváme, aby bylo šťavnaté. Zároveň také ohříváme omáčku na mírném ohni, aby zůstala horká. Podáváme porci masa upravenou na talíři a bohatě přelitou smržovou omáčkou.

Komentáře k receptu