Pečená rajčata s ančovičkami
Suroviny
- 30 g Tymián čerstvý
- 6 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 300 g Krevety tygří - loupané
- 300 g Salát listový Dubáček
- 30 g Bazalka
- 100 g Ančovičky konzervované
- 3 g Sůl mořská
- 5 g Hořčice
- 30 ml Olej olivový
- 20 ml Olej olivový extra panenský
- 20 ml Citronová šťáva
- 3 stroužek Česnek
- 1 kg Rajčata
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 116 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 7 g
- Sodík 752 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 40 mg
- Draslík 330.9 mg
- Vláknina 4371 mg
- Vitamín A 4371 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do olejem vymazaného pekáče naskládáme rozpůlená rajčata řezem nahoru, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme prolisovaným česnekem a nasekanými listy tymiánu. Pečeme v mírně vyhřáté troubě 45 minut, až jsou rajčata měkká, ale musí stále držet tvar. Necháme vychladnout.
-
2
Zatím v hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme krevety a minutu a půl povaříme, až nabydou mléčné barvy. Slijeme a ihned ochladíme studenou vodou.
-
3
Do mísy naskládáme rajčata, pokryjeme natrhaným salátem a bazalkou. Pokapeme bohatě zálivkou z oleje, hořčice, citronové šťávy a soli. Navrch rozložíme krevety a ančovičky, ozdobíme nasekanými kapary.