Jablečný dezert s mandlemi
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 400 g Jablka
- 40 g Mandle
- 240 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 20 g Citronová kůra
- 20 g Kypřicí prášek do pečiva
- 10 g Cukr moučkový
- 200 g Mascarpone
- 50 g Hrozinky
- 60 ml Mléko polotučné
- 60 ml Calvados
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 843 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 107 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 130.8 mg
- Draslík 508.8 mg
- Vláknina 6588.3 mg
- Vitamín A 6588.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky sultánky zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme jablka a cukr a zahříváme za stálého míchání, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme hrozinky a zahříváme ještě 8 minut, až jablka začnou měknout. Přemístíme je na dno pečící formy a necháme vychladnout.
-
2
Zbytek másla utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, mouku a citronovou kůru. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme hustou hmotu, která ale půjde nalít. Zalijeme vychladlá jablka ve formě, rozetřeme, posypeme moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi, dáme do středně vyhřáté trouby na 25-30 minut péct. Píchnutím špejlí zkontrolujeme střed koláče, jestli je dopečený. Upečený dezert vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.
-
3
Do mísy vyškrábneme polovinu vanilkového lusku i se semeny, přidáme krém mascarpone a vyšleháme metlou. Porce koláče podáváme mírně teplé s kopečkem krému.