Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 90 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Cukr krupice
- 50 g Brusinky sušené
- 100 ml Mléko plnotučné
- 50 ml Likér Maraschino (Maraska)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Jablka
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Hrušky
- 1 hrst Oříšky piniové
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 22 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 146.3 mg
- Draslík 292.4 mg
- Vláknina 9134.1 mg
- Vitamín A 9134.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 125 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a odkapané brusinky, hrozinky a piniové oříšky dáme do misky, zalijeme je višňovým likérem a necháme je přibližně 20-30 minut v likéru. Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj 1/2 lžíce kůry.
-
2
Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, citrónovou kůru a vše promícháme.
-
3
Do druhé mísy odměříme krupicový cukr, k němu nakrájíme změklé máslo a vyšleháme krém, do kterého postupně zašleháme vejce a mléko. Důkladně vše promícháme, pak těsto nalijeme do připravené formy.
-
4
Omytá velká jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny, jadřince vykrojíme. Z ovoce nakrájíme 2-3mm silné plátky do mísy, přidáme oříškovou směs i s likérem a zlehka promícháme, aby jsme plátky ovoce nerozmačkali. Ovocnou směs poklademe (pokud možno ozdobně) na povrch těsta, vše poprášíme troškou skořice a posypeme třtinovým cukrem.
-
5
Koláč vložíme do předehřáté trouby a pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nákrájíme a podáváme. Dobrou chuť.