Makrely s bramborovou náplní
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 4 ks Brambory vařené ve slupce
- 4 ks Makrela obecná
- 1 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 789 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 49 g
- Sodík 916 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 248.5 mg
- Draslík 415.7 mg
- Vláknina 5678 mg
- Vitamín A 5678 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěným makrelám rozkrojíme břicha, vykucháme je a dobře omyjeme. Brambory uvařené v slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky: snítku petrželovou natě, bazalky a majoránky omyjeme, otrháme lístky a posekáme je nadrobno. Lahůdkovou očištěnou cibulku, nakrájíme na kroužky, slaninu nakrájíme na kostičky, stroužek česneku utřeme se solí. Salátové listy omyjeme a necháme okapat.
-
2
Troubu si předehřejeme na 185°C. V pánvi rozpustíme slaninu, když se začne smažit, přidáme cibulku a zpěníme ji. Pánev odstavíme z plotny, ke slanině a cibulce přidáme pokrájené brambory, bylinky, česnek, pepř a vše promícháme. Touto směsí naplníme makrely, pak je převážeme provázkem, aby se břicha neotvírala.
-
3
Naplněné makrely osolíme, vložíme do pekáčku, pokapeme olejem a dáme je do trouby péct. Pečeme je z jedné strany 10-13 minut, pak je obrátíme a pečeme dalších 10-12 minut.
-
4
Z upečených makrel odstraníme provázky. Každou makrelu položíme na na připravený talíř se salátem a hned servírujeme. Dobrou chuť.