Grilovaný kalamár plněný chapadly, šunkou a sýrem
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam uzený 45%
- 80 g Šunka parmská
- 50 g Rukola
- 30 g Rajčata sušená sterilovaná
- 800 g Kalamáry
- 50 g Salát Polníček
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 17 g
- Sodík 664 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 466 mg
- Draslík 679.5 mg
- Vláknina 1758.6 mg
- Vitamín A 1758.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kalamára odřízneme chapadla, omyjeme ho a odložíme stranou. Z těla prstem odstraníme vnitřnosti, váček s barvivem a opatrně průhlednou širokou kost, dáváme pozor, aby se neroztrhl celý obal vnitřku těla. Pak sloupneme kůži kalamára důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat a osušíme je kuchyňskou utěrkou. Omyté listy salátu necháme okapat. Stroužky česneku utřeme.
-
2
Mezitím si připravíme náplň: chapadla a šunku pokrájíme na malé kousky. V pánvi, na rozpáleném oleji, je zprudka orestujeme, přidáme k nim omyté, pokrájené bylinky (2 lžíce petrželové natě, listy bazalky, rozmarýnu), nastrouhaný sýr, drobně pokrájená sušená rajčata a směs dobře promícháme.
-
3
Gril si zapneme na střední stupeň. Kalamára naplníme připravenou směsí, celého svrchu posypeme mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, pokapeme ho olivovým olejem a necháme ho asi 3 minuty odpočinout.
-
4
Kalamára grilujeme z každé strany po 1 minutě, pak ho odložíme na mísu a necháme ho znovu odpočinout. šťávu, která z něj vytekla, slijeme, pak kalamára potřeme utřeným česnekem, pokapeme znovu olejem a vrátíme ho na gril. Grilujeme ho po 1 minutě z každé strany.
-
5
Hotového kalamára dáme na mísu s listy salátu a servírujeme.