Grilovaný kalamár plněný chapadly, šunkou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Eidam uzený 45%
  • 80 g Šunka parmská
  • 50 g Rukola
  • 30 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 800 g Kalamáry
  • 50 g Salát Polníček
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 362 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 664 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 466 mg
  • Draslík 679.5 mg
  • Vláknina 1758.6 mg
  • Vitamín A 1758.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z kalamára odřízneme chapadla, omyjeme ho a odložíme stranou. Z těla prstem odstraníme vnitřnosti, váček s barvivem a opatrně průhlednou širokou kost, dáváme pozor, aby se neroztrhl celý obal vnitřku těla. Pak sloupneme kůži kalamára důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat a osušíme je kuchyňskou utěrkou. Omyté listy salátu necháme okapat. Stroužky česneku utřeme.

  • 2

    Mezitím si připravíme náplň: chapadla a šunku pokrájíme na malé kousky. V pánvi, na rozpáleném oleji, je zprudka orestujeme, přidáme k nim omyté, pokrájené bylinky (2 lžíce petrželové natě, listy bazalky, rozmarýnu), nastrouhaný sýr, drobně pokrájená sušená rajčata a směs dobře promícháme.

  • 3

    Gril si zapneme na střední stupeň. Kalamára naplníme připravenou směsí, celého svrchu posypeme mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, pokapeme ho olivovým olejem a necháme ho asi 3 minuty odpočinout.

  • 4

    Kalamára grilujeme z každé strany po 1 minutě, pak ho odložíme na mísu a necháme ho znovu odpočinout. šťávu, která z něj vytekla, slijeme, pak kalamára potřeme utřeným česnekem, pokapeme znovu olejem a vrátíme ho na gril. Grilujeme ho po 1 minutě z každé strany.

  • 5

    Hotového kalamára dáme na mísu s listy salátu a servírujeme.

Komentáře k receptu