Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba
Suroviny
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Citrony
- 1 ks Citrony
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 4 ks Makrela obecná
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Česnek
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1397 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 240 mg
- Draslík 882 mg
- Vláknina 18512.6 mg
- Vitamín A 18512.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykuchaným, omytým a osušený makrelám roztáhneme břicha, potřebujeme je mít úplně otevřené. Stroužky česneku utřeme, z omytých, chemicky neošetřených citrónů nastrouháme kůru.
-
2
Makrely nejdříve potřeme rozetřeným česnekem, posypeme je mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rozmarýnem. Vložíme je na kůží na rozpálený gril a grilujeme je pouze z jedné strany přibližně 5-7 minut.
-
3
Ke grilovaným makrelám podáváme salát z Elby: připravíme ho pouze z čerstvé zeleniny. Očistíme a omyjeme 2 barevné papriky, 4 zralá rajčata, menší cuketu, lilek, červenou cibuli a 2 malé šalotky. Vše pokrájíme na větší kostičky a proužky. Snítky bazalky a petrželové natě omyjeme, lístky si odložíme do misky. Omytý citrón (chemicky neošetřeného) osušíme a nastrouháme z něj kůru.
-
4
V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm začneme restovat cibuli, po chvíli přidáme papriky, pak cuketu, lilek a nakonec rajčata. Často směs v průběhu restování promícháme, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a restujeme doměkka. Nakonec přidáme bylinky, přimícháme citrónovou kůru a pokapeme olivovým olejem. Salát servírujeme teplý.