Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Citrony
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Lilek
  • 4 ks Makrela obecná
  • 4 ks Rajčata
  • 4 ks Česnek
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Paprika oranžová
  • 1 ks Paprika červená
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 797 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 1397 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 240 mg
  • Draslík 882 mg
  • Vláknina 18512.6 mg
  • Vitamín A 18512.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 102.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vykuchaným, omytým a osušený makrelám roztáhneme břicha, potřebujeme je mít úplně otevřené. Stroužky česneku utřeme, z omytých, chemicky neošetřených citrónů nastrouháme kůru.

  • 2

    Makrely nejdříve potřeme rozetřeným česnekem, posypeme je mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rozmarýnem. Vložíme je na kůží na rozpálený gril a grilujeme je pouze z jedné strany přibližně 5-7 minut.

  • 3

    Ke grilovaným makrelám podáváme salát z Elby: připravíme ho pouze z čerstvé zeleniny. Očistíme a omyjeme 2 barevné papriky, 4 zralá rajčata, menší cuketu, lilek, červenou cibuli a 2 malé šalotky. Vše pokrájíme na větší kostičky a proužky. Snítky bazalky a petrželové natě omyjeme, lístky si odložíme do misky. Omytý citrón (chemicky neošetřeného) osušíme a nastrouháme z něj kůru.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm začneme restovat cibuli, po chvíli přidáme papriky, pak cuketu, lilek a nakonec rajčata. Často směs v průběhu restování promícháme, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a restujeme doměkka. Nakonec přidáme bylinky, přimícháme citrónovou kůru a pokapeme olivovým olejem. Salát servírujeme teplý.

Komentáře k receptu