Pikantní marmeláda z červeného zelí a pomerančů
Suroviny
- 500 g Cukr třtinový
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Grapefruity
- 3 ks Pomeranče
- 1 ks Cibule červená
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 kg Zelí hlávkové červené
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 2 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 474.2 mg
- Vláknina 9007.9 mg
- Vitamín A 9007.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné červené zelí rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a pokrájíme ho na tenké proužky. Očištěnou červenou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané pomeranče a 1/2 grapefruitu rozkrájíme, odstraníme pecky, pak sloupneme bilou slupku, aby nám zbyla pouze dužina, kterou pokrájíme na malé kousky.
-
2
V hrnci zpěníme na oleji cibuli, přidáme zelí, cukr, trošku vody a zelí pod poklicí dusíme asi 15-20 minut. Pak přisypeme cukr, přidáme 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky mletého muškátového oříšku, dužinu z pomerančů, grepfuitu, vše promícháme a pod poklicí směs dusíme dalších 15-20 minut při mírné teplotě. Občas zelí promícháme. Přibližně po 20 minutách poklici odložíme a za častého promíchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec marmeládu dochutíme citrónovou šťávou, bílým pepřem i solí. Podle chuti.
-
3
Horkou marmeládu dáme do čisté a suché sklenice, dobře ji uzavřeme, otočíme asi na 10 minut víkem dospod a necháme marmeládu vychladnout. Uchováváme ji na tmavém a chladném místě.