Pikantní marmeláda z červeného zelí a pomerančů

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Cukr třtinový
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Grapefruity
  • 3 ks Pomeranče
  • 1 ks Cibule červená
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 kg Zelí hlávkové červené
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 285 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 88 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 474.2 mg
  • Vláknina 9007.9 mg
  • Vitamín A 9007.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 99.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné červené zelí rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a pokrájíme ho na tenké proužky. Očištěnou červenou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané pomeranče a 1/2 grapefruitu rozkrájíme, odstraníme pecky, pak sloupneme bilou slupku, aby nám zbyla pouze dužina, kterou pokrájíme na malé kousky.

  • 2

    V hrnci zpěníme na oleji cibuli, přidáme zelí, cukr, trošku vody a zelí pod poklicí dusíme asi 15-20 minut. Pak přisypeme cukr, přidáme 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky mletého muškátového oříšku, dužinu z pomerančů, grepfuitu, vše promícháme a pod poklicí směs dusíme dalších 15-20 minut při mírné teplotě. Občas zelí promícháme. Přibližně po 20 minutách poklici odložíme a za častého promíchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec marmeládu dochutíme citrónovou šťávou, bílým pepřem i solí. Podle chuti.

  • 3

    Horkou marmeládu dáme do čisté a suché sklenice, dobře ji uzavřeme, otočíme asi na 10 minut víkem dospod a necháme marmeládu vychladnout. Uchováváme ji na tmavém a chladném místě.

Komentáře k receptu