Salát plný zdraví
Suroviny
- 40 g Sýr Gran Moravia
- 400 g Chřest zelený
- 80 g mozzarella třešinky
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 1 ks Cibulka jarní
- 2 ks Čekanka
- 1 ks Artyčoky čerstvé
- 1 hrst Rukola
- 1 hrst Salát Polníček
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 149 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 10 g
- Sodík 120 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 91.2 mg
- Vláknina 2096.3 mg
- Vitamín A 2096.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou salátovou čekanku (žlutou a červenou), artyčoky, jarní cibulku, petrželku, kopr, listy salátu a rukoly omyjeme pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr Gran Moravia nastrouháme na tenké plátky, malé kuličky mozzarelly rozkrojíme na poloviny.
-
2
Z čerstvého zeleného omytého chřestu odkrojíme 2-4cm tvrdé spodní části. Pokud je zelený chřest skutečně čerstvý, neloupeme ho. Nakrájíme ho spolu s jarní cibulkou na kroužky a dáme do mísy. Přidáme na proužky pokrájenou čekanku. Přidáme potrhané salátové listy, rukolu a pokrájené bylinky.
-
3
Z mladého artyčoku odkrojíme silný stonek, pak ho oloupeme, zbavíme chloupků, až zůstane mladé poupě, které hned pokapeme citrónovou šťávou (nebo potřeme rozkrojeným citrónem) a nakrájíme na proužky. Vše ve velké míse promícháme, pokapeme olivovým a chilli olejem, ochutíme solí, pepřem a znovu vše zlehka promícháme.
-
4
Salát rozdělíme do misek, každou porci ozdobíme rozkrájenou mozzarelou, posypeme plátky sýra a hned servírujeme. Dobrou chuť.