Dušená telecí sekaná s klobásou a sýrem
Suroviny
- 400 g Telecí kýta
- 150 g Klobása vepřová
- 100 g Sýr Gran Moravia
- 300 g Telecí líčka
- 150 g Klobása Salsiccia
- 800 ml Hovězí bujón
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 619 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 29 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 187 mg
- Draslík 400 mg
- Vláknina 2820.4 mg
- Vitamín A 2820.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme si čerstvé snítky bylinek. Lístky otrháme a drobně nasekáme: petrželovou nať, rozmarýn, šalvěj a tymián. Z telecí kýty si nakrájíme asi 3-4 kusy velmi tenkých, velkých plátků (do 4mm).
-
2
Telecí líčka a vepřovou kořeněnou klobásu pomeleme do mísy. Přidáme strouhanku, nastrouhaný sýr, česnek, petrželku s troškou ostatních bylinek, vejce, sůl, pepř a směs důkladně promícháme a vytvoříme šišku.
-
3
Na vál poklademe velmi tenké plátky telecí kýty, mírně je osolíme a opepříme a posypeme bylinkami. Na ně položíme šišku sekané a celou do nich pečlivě zabalíme a převážeme provázkem. Pak sekanou obalíme v hladké mouce.
-
4
V pekáči na plotně rozpálíme olivový olej, na něm sekanou orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme horký hovězí bujón a pod poklicí, při mírné teplotě, maso dusíme jednu hodinu. Troubu si před koncem dušení zapneme na 200°C. Dušené maso vložíme do středu trouby a pečeme ho přibližně 15-20 minut, během pečení maso poléváme výpekem.
-
5
Lžíci másla smícháme s hladkou moukou, přidáme ho k sekané do výpeku, jakmile se rozpustí, promícháme s výpekem a krátce povaříme. Takto nám máslo vytvoří hustou štávu.
-
6
Hotovou sekanou na míse opatrně zbavíme provázku, pak ji nakrájíme na plátky. Hustou šťávu nalijeme do omáčníku a podáváme ji k nakrájeným plátkům sekané.